Η Παλιά πόλη της Ξάνθης

4,00 

Σε απόθεμα

Μέσα από το διπλό αυτό DVD ξεδιπλώνεται η ιστορία της Παλιάς πόλης της Ξάνθης. Μιας πόλης ζωντανής, ξάγρυπνης, γεμάτης ζεστασιά, που πριν τη μάθεις τη συμπαθείς και αφού τη γνωρίσεις σε σκλαβώνει. Αυτό νιώθει ο επισκέπτης στην Ξάνθη, όταν περιδιαβαίνει τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, τους δρόμους και τις αγορές της και γεύεται τα θαυμαστά δημιουργήματα της. Λιθόστρωτα στενά που σέβονται το παραδοσιακό και ευνοούν το μοντέρνο.

Η συνύπαρξη διαφορετικών ταυτοτήτων αποτελεί ένα μήνυμα που παίρνει κανείς περπατώντας μέσα από την Παλιά Πόλη. Ο ελληνικός, ο μουσουλμανικός και ο εβραϊκός κόσμος διαμόρφωσαν αυτό το υπέροχο μωσαϊκό εικόνων και αναμνήσεων. Το μεγαλείο του διαπολιτισμού χαραγμένο ανεξίτηλα στην καρδιά μιας πόλης.
Η Παλιά πόλη της Ξάνθης, όπως σώζεται σήμερα, παρουσιάζει μεγάλη ιστορική αξία. Αποτελεί, ίσως, το καλύτερα διατηρημένο αρχιτεκτονικό σύνολο σε όλη την περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η βόλτα στην Παλιά Πόλη είναι γεμάτη εκπλήξεις, αφού περπατώντας μέσα στα στενάκια της ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να συναντήσεις. Αν έχετε την απορία γιατί συμβαίνει αυτό; Η δομή της πόλης είναι διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο, όπου σχηματίζονται καμπύλες και στροφές που δεν επιτρέπουν την πλήρη οπτική επαφή με τον δρόμο. Κάθε κτίριο δεν κρύβει μόνο τη δική του ιστορία ως προς την κατασκευή του, αλλά και πολλές ανθρώπινες ιστορίες, τις οποίες οι τοπικοί φορείς και η τοπική κοινωνία προσπαθούν να αναδείξουν. Ανακαλύψτε την!

Θεωρήσαμε ότι δεν αρκεί μόνο ένα DVD για την παρουσίαση της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης. Στο δεύτερο λοιπόν DVD της συσκευασίας περιέχονται ολόκληρες οι συνεντεύξεις των τοπικών φορέων, καθώς και μια πλούσια συλλογή από φωτογραφίες της παλιάς πόλης. Έτσι, ο θεατής θα μπορεί να κατατοπιστεί σφαιρικότερα για την παλιά Πόλη αλλά να ενημερωθεί και για την σύγχρονη Ξάνθη, τα προβλήματά της αλλά και τις προοπτικές της που την κάνουν να κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Κριτικές

There are no reviews yet.

Be the first to review “Η Παλιά πόλη της Ξάνθης”